Wil je weten hoe een VPN precies werkt en waarom zo’n netwerk noodzakelijk is voor je bedrijf? Dan ben je zojuist op de beste plek terecht gekomen. In onderstaande blogpost vind je namelijk uitgebreid informatie over deze netwerken en waarom dit tegenwoordig onwijs belangrijk is voor de toekomst van je bedrijf.
Hoe werkt een VPN netwerk?
De werking van een betrouwbaar VPN netwerk vertaalt zich in een veilige webomgeving voor gebruikers. Het netwerk zorgt er namelijk voor dat je veilig kunt internetten, zonder dat je daarbij zorgen hoeft te maken over de veiligheid van je privacy online.
Daarnaast maakt een VPN gebruik van een aantal protocollen, zodat alle gegevens van gebruikers aan beide kanten van de internetverbinding gecodeerd worden. Ook zijn de netwerkadressen van zowel het oorspronkelijke als het ontvangende adres extra beveiligd.
In principe zorgt een VPN er dus voor dat gebruikers altijd veilig kunnen surfen op het internet. Bovendien blijft de locatie van gebruikers anoniem voor hackers en andere cybercriminelen. Wil je de kwaliteit van een VPN binnenkort zelf eens testen? Probeer de gratis VPN-proefversie van CyberGhost. Het is van belang dat een VPN niet wordt gezien als een soort incognito-modus van de internetbrowser. Deze modus zorgt er namelijk alleen voor dat privégegevens van gebruikers niet worden opgeslagen en doorgestuurd naar een externe server.
De incognito-modus is niets anders dan een aanvullende browserinstelling en staat hiermee niet in verhouding met de kenmerken van een VPN. Dit geldt natuurlijk helemaal voor bedrijven en het gebruik van deze netwerken. Hieronder vind je meer uitleg VPN netwerken en bedrijven!
Een VPN-netwerk voor bedrijven
De voordelen van een VPN-netwerk voor bedrijven en zelfstandig ondernemers, vertalen zich met name in het voorzien van veilige communicatiekanalen voor alle werknemers binnen het bedrijf. Dit betekent dat alle werknemers van verschillende afdelingen zowel intern als extern op een veilige manier met elkaar kunnen communiceren.
Bovendien beschermt een VPN de online privacy van werknemers. Wanneer zij bijvoorbeeld op het internet rondsurfen, genieten zij ongeacht hun locatie van de kwaliteit van het netwerk. Hierbij horen natuurlijk ook een aantal positieve verbeteringen betreft de prestaties van het bedrijfsnetwerk.
Deze verbeteringen zijn grotendeels afhankelijk van een aantal elementen waaronder de snelheid van de internetverbinding, het gebruik van protocollen die horen bij de internetprovider en de codering die hierbij is toegepast. Voor zakelijke gebruik wordt een VPN netwerk doorgaans ingezet om alle werknemers van een bedrijf, overal ter wereld, een veilige toegang tot het bedrijfsnetwerk te verlenen.
Op deze manier kunnen werknemers eenvoudig samenwerken zonder dat zij hierbij verplicht zijn om bijvoorbeeld op kantoor te verschijnen. Zodra een smartphone, laptop of tablet is verbonden met het VPN-netwerk, zorgt dit namelijk ervoor dat werknemers vanuit allerlei locaties kunnen samenwerken, zonder dat hierbij gevoelige bedrijfsgegevens in gevaar komen.
Waarom heeft mijn bedrijf dit nodig?
Als bedrijf kun je behoorlijk profijt hebben van de kwaliteiten van een betrouwbaar VPN netwerk. Zoals hierboven ook al staat omschreven verzorgt zo’n netwerk ervoor dat werknemers veilig kunnen internetten, hun persoonlijke bedrijfsmail kunnen checken en facturen online kunnen overboeken.
De internetverbinding van gebruikers wordt namelijk gecodeerd waardoor al het verkeer via een andere server wordt omgeleid. Deze servers houden normaal gesproken geen enkele vorm van informatie bij.
Soms waarschuwt een VPN netwerk bijvoorbeeld ook bij het downloaden van onbekende bronnen. Deze waarschuwing is met name bedoeld om te voorkomen dat er bepaalde vormen van malware worden gedownload, die vervolgens de veiligheid van gevoelige bedrijfsgegevens in gevaar kunnen brengen.
Ook zorgt dit ervoor dat de identiteit van werknemers veilig blijft tijdens het browsen op internet. Een VPN creëert namelijk steeds opnieuw een ander IP-adres waardoor de online privacy van elke werknemers altijd is beschermd.
Dit geldt ook voor het browsen vanuit andere landen. Bij sommige websites is het onmogelijk om deze vanuit een bepaald land te bereiken. Dit komt vanwege bepaalde beperkingen die meestal vanuit de overheid van desbetreffend land zijn opgesteld.
Een VPN netwerk omzeilt deze beperkingen op basis van de eerder genoemde protocollen. Denk hierbij aan IP-beveiliging, SSL (Secure Sockets Layer), TLS (Transport Layer Security) en PPTP (Point-to-Point Tunneling Protocol).
Dankzij het verbergen van toegangsverzoeken blijft het IP-adres van werknemers beschermd zodat zij overal ter wereld kunnen werken in een veilige webomgeving.