Je hebt pas een elektrische auto gekocht. Dit wordt de eerste keer dat je elektrisch gaat rijden. Spannend. Een geheel nieuwe wereld. Misschien ook eentje waar je je een beetje zorgen om maakt. Want hoe lang duurt dat opladen eigenlijk? Kan je wel van en naar het werk, zonder dat je met een lege accu komt te staan? Deze vragen zijn logisch. We zijn nog zo gewend aan benzine- en dieselmotoren, dat we het ons niet voor kunnen stellen dat een elektrische auto even praktisch kan zijn.
Maar toch, Nederland is enorm goed ingericht op EV-rijders. We beschikken over tienduizenden laadpalen door het hele land. Het netwerk van Shell recharge heeft zich inmiddels dusdanig uitgebreid, dat er bijna geen enkele plek is waar ze niet te vinden zijn. Kortom: over een lege accu hoef jij je echt geen zorgen te maken. Maar dan moet je natuurlijk wel weten waar je deze accu kunt opladen. Dat kan lastig zijn. Zeker als je niet bekend bent in de omgeving. Dat is waarom er laadpaal-apps bestaan. Met behulp van deze apps zie je altijd waar er in de nabije omgeving een laadpaal te vinden is. Daarnaast leveren ze ook andere praktische informatie. Maar hoe vind je de beste laadpaal-app? Het aanbod is immers ongelooflijk groot. We zetten drie tips op een rij.
1.Praktische informatie
Er bestaat niet zoiets als de perfecte laadpaal-app. Elke app heeft zowel voor- als nadelen. Het gaat er dus voornamelijk om dat je weet waar je naar op zoek bent. Zo zijn er apps die echt enkel de laadpalen zichtbaar maken op een kaart, maar ook apps die allerlei praktische informatie geven. Denk bijvoorbeeld aan de prijs, maar ook of deze op dit moment beschikbaar is en of het een openbare laadpaal is. Op basis van die informatie weet je zeker of het de moeite waard is om hier naar toe te rijden.
2. Binnen-en buitenland
Rij je regelmatig in het buitenland? Bijvoorbeeld voor het werk of omdat je vaak op reis gaat? Dan is het ook prettig wanneer de app in het buitenland werkt. Gelukkig zijn er tegenwoordig heel veel apps die ook buiten Nederland weten te vertellen waar er laadpalen beschikbaar zijn. Op die manier hoef je ook buiten ons eigen land niet met een lege accu te staan.
3. Probeer het uit
De beste tip die we kunnen geven, is om het gewoon eens uit te proberen. De meeste apps zijn gewoon gratis. Je kunt er dus eenvoudig meerdere downloaden en er eens goed voor gaan zitten. Zo ontdek je al snel welke app past bij jouw persoonlijke wensen. Misschien geef je wel de voorkeur aan twee verschillende apps. Het is vooral een kwestie van uitproberen. Naarmate je langer een elektrische auto rijdt, merk je vanzelf welke het meest praktisch is.