Het verschil tussen Scope 10 en Scope 12 keuringen

Als ondernemer komt er iedere dag veel op je af. Van marketingstrategieën tot offertes versturen, je hebt altijd wel iets om over na te denken. Maar heb je al stilgestaan bij de staat van de elektrische installatie in je pand? Hier komt de elektrakeuring om de hoek kijken. Geen paniek als dit je niets zegt, in dit artikel leggen we het je snel en simpel uit.

Wat is een elektrakeuring?

Een elektrakeuring is precies wat de naam doet vermoeden: een uitgebreide check van alle elektrische installaties en bekabeling in je bedrijfspand. Een deskundige inspecteert alles, van de meterkast tot de stopcontacten en aardlekschakelaars. Na afloop ontvang je een keuringsrapport waarin eventuele gebreken duidelijk worden vermeld. Deze gebreken kun je vervolgens laten verhelpen door een professionele installateur. Zodra alles in orde is, kan een herkeuring worden uitgevoerd door een SCIOS-gecertificeerd bedrijf. Wordt je pand goedgekeurd, dan word je afgemeld in het SCIOS-portaal.

Wat is een SCIOS-keuring?

De SCIOS-keuring is een specifieke vorm van elektrakeuring en kent twee smaken: Scope 10 en Scope 12.

–              Scope 10 keuring: deze keuring richt zich op de elektrische installaties en bekabeling binnen je pand. Denk hierbij aan de meterkast, verdeelkasten en aardlekschakelaars. Er wordt ook gekeken naar eventuele isolatiefouten en mogelijke brandrisico's.

–              Scope 12 keuring: deze keuring is specifiek gericht op zonnestroominstallaties. Hierbij wordt alles gecheckt, van de zonnepanelen tot aan de hoofdaansluiting in de meterkast. Zo weet je zeker of de zonnestroomsysteem veilig en efficiënt werkt.

Waarom een elektrakeuring?

Hoewel een elektrakeuring niet wettelijk verplicht is, kan je verzekeraar wel van je eisen om een elektrakeuring uit te laten voeren als je een brandverzekering wilt afsluiten. Brand door elektrische gebreken komt namelijk vaker voor dan je denkt. Ook als je niet van plan bent om een brandverzekering af te sluiten, is het toch slim om een keuring te overwegen. Een defect in de elektra kan immers grote gevolgen hebben. Door alles te laten keuren en eventuele gebreken te laten verhelpen, weet je met meer zekerheid dat jij en je werknemers veilig in het pand kunnen werken.

Wat kost het?

De kosten voor een elektrakeuring variëren. Meestal moet je rekening houden met kosten tussen de € 500 en € 1500. De exacte prijs hangt af van diverse factoren zoals de grootte van je pand, de branche waarin je actief bent, en het aantal verdeelkasten. Het is dus handig om offertes op te vragen bij verschillende SCIOS-gecertificeerde bedrijven om een goed beeld van de kosten te krijgen.

Is het de moeite waard?

Zeker weten. Het kan op het eerste gezicht misschien een flinke investering lijken, maar bedenk je eens wat de gevolgen kunnen zijn van een onveilige elektrische installatie. Brandschade kan niet alleen je bedrijfspand verwoesten maar ook je bedrijfsvoering stilleggen. Om nog maar niet te spreken van letselschade of zelfs erger. Met een elektrakeuring voorkom je dit soort ellende. Voorkomen is uiteindelijk altijd beter dan genezen.

Previous Story

Groeien als bedrijf; vergeet deze zaken niet!

Next Story

Fall Guys en Fortnite: een verrassende samenwerking brengt nieuwe uitdagingen