Als bedrijf sta je misschien voor de keuze tussen Microsoft Azure en AWS. Beiden hebben voordelen en nadelen. Je kijkt misschien naar de prijs, maar het is zeker de moeite waard om verder te kijken. Je wilt immers dat het systeem straks feilloos in jouw organisatie draait, en dat medewerkers er op een slimme manier gebruik van kunnen maken. Waar kun je zoal op letten?
De kosten en prijsmodellen
Zowel AWS als Azure hebben verschillende prijsmodellen. Eentje daarvan is pay-as-you-go: betalen naar verbruik. Ook kun je gebruikmaken van gereserveerde instances of spot-instances. Tenminste, als je kiest voor AWS. In dat opzicht is AWS wat flexibeler in kostenbeheer, afhankelijk van de gebruikspatronen en behoeften.
Maar misschien wil je liever zekerheid. Azure kent meer modellen met verschillende prijspunten voor bepaalde services. Je weet precies wat je betaalt voor welke dienst. De prijsverschillen tussen AWS en Amazon kun je meenemen in je overweging voor beiden. Het is aan te raden om het niet leidend te laten zijn: kijk vooral naar de integraties en naar de gebruiksvriendelijkheid van beide oplossingen.
De mogelijkheden en integraties
Grote kans dat je al veel Microsoft-producten gebruikt. De bekendste daarvan is toch wel het besturingssysteem dat je gebruikt: Windows. Heb je al een Windows Server, Active Directory of Office 365, dan is de stap maken naar Microsoft Azure heel erg klein. De beheeromgevingen lopen naadloos in elkaar over. Migratie en beheer is dan ook ontzettend gemakkelijk.
Kies je voor AWS, dan zul je minder diepgaande integraties ervaren dan bij Azure. Het is een feit dat heel veel organisaties in Nederland zwaar afhankelijk zijn van de technologie van Microsoft. In dat geval is kiezen voor Azure een logische stap.
Hoe begrijpelijk is het voor je medewerkers?
AWS heeft weliswaar een groot aanbod voor cloudservices, maar is het ook begrijpelijk? In de praktijk blijkt AWS vooral interessant te zijn voor bedrijven die niche-diensten nodig hebben. Niet zo zeer voor gewone bedrijven die een vraag naar begrijpelijke applicaties hebben.
Wat dat betreft is Azure wat gebruiksvriendelijker. Bovendien kun je met een Azure training je medewerkers snel de kneepjes van het softwarepakket bijbrengen. Je vindt allerhande trainingen op de markt, die zich precies toesnijden op waar de mogelijke pijnpunten in jouw organisatie zitten. Uiteindelijk gaat het erom dat er efficiënt gewerkt wordt. Omdat veel mensen al bekend zijn met de producten van Microsoft, zal de stap naar Azure waarschijnlijk kleiner zijn dan de stap naar AWS.